Fisktårta till treåring

image

image

Idag har vi firat vår blivande treåring! 😀 Önskemålet var en sånhär fisktårta som upptäcktes på Pinterest. Födelsedagsbarnet var mycket bestämd även om jag tänkt mig något annat 😉

Jag gräddade tårtbottnen i en långpanna, ca 28×35 cm. När den svalnat skar jag ut en oval fiskkropp, restbitarna blev fenor. Därefter delade jag dem på mitten och fyllde med fluff. Jag ville inte ha en hög tårta så det blev bara en fyllningen.

Täckte den med blå frosting. Spritsade konturer och dekorerade med godis samt öga av sockerpasta.

Enkel men så rolig att göra! Barnen var också med och lade på godisknappar 😀

Tårtbotten 
6 rumsvarma ägg
3 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver

Värm ugnen till 175 grader (varmluft). Vispa ägg och socker mycket poröst, minst 3-4 min. Blanda ihop de övriga ingredienserna, sikta ner i smeten och rör till en slät smet. Häll upp i den smorda (inte bröade) formen. Grädda längst ner i ugnen i ca 25 min. Testa om kakan är torr.

Jag brukar frysa min botten för den är så mycket lättare att dela när den är halvfrusen.

För chokladbotten, byt ut 1/3 av mjölet/potatismjöl mot kakao.

Fyllning
180 g choklad med apelsinsmak
3 dl grädde

Smält chokladen i het grädde. Den får dock inte koka, då kan man inte vispa den sedan. Kyl ner riktigt ordentligt, gärna över natten. Om man inte kyler nog länge går det inte att vispa den. Vispa upp innan användning.

Vit chokladfrosting 
130 g vit choklad, hackad
4 dl vispgrädde
2.5 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i ca 5-10 min. Värm grädden men låt ej koka. Smält gelatinet i grädden och rör ner chokladen. Rör tills den smält helt och du fått en helt slät kräm. Kyl, gärna över natten. Vispa upp och täck tårtan. Vill du färga frostingen tillsätter du bara lite färg innan du vispar upp den.

Foam clay

image

Vi har upptäckt foam clay, barnen och jag. Helt underbart! 😀

Det är som en lera med små kulor i. Den är självhäftande och torkar. Här har vi dekorerat glassar i papp som ännu inte torkat.

Man blir inte kladdig om händerna och barnen älskade materialet. Våra barn är ungefär 3 respektive 5 år gamla och det var enkelt att använda för dem båda. Men även jättekul för mamman i familjen 😉 Så jag skulle säga att det passar äldre barn än så också.

image

Vi köpte ett tiopack på en gång. Det kommer räcka ett bra tag 🙂

image

Jag köpte dem från Make and create, men finns säkert på många andra hobbybutiker också.

Granola

image

image

Nu har jag äntligen testat på att göra egen granola. Jättekul att göra med barnen 🙂 Så gott, enkelt och lyxigt! Min söta variant får bli frukost på helgen 🙂 Det går bra att minska på sötman, men resultatet blir självklart mindre krispigt och gott 😉

Man kan blanda vilka nötter och torkade frukter som man gillar. Jag tog pistagenötter, pekannöter och cashewnötter sant russin och tranbär.

Ha i fler frön om du vill, tex krossade linfrön.

Söta med din favorit, lönnsirap blir verkligen underbart!

Krydda efter behag, jag gillar kanel. Till jul blir det även med ingefära. Kardemumma är också gott!

Glöm inte saltet!

Granola
6 dl havregryn
2-3 dl nötter, grovhackade
1 dl pumpakärnor
1 dl kokosflarn/chips (osötade)
1 dl lönnsirap
1 dl neutral olja
1 tsk salt
1 tsk kanel
2 dl torkad frukt

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda alltsammans utom torkad frukt i en bunke. Jag tillsätter först de torra ingredienserna och därefter olja och sirap.

image

Bred ut i långpanna.

image

Rosta i ugnen i 20-30 min. Rör om efter halva tiden.

image

Låt svalna, blanda med torkad frukt och förvara i en stor glasburk så alla kan se din härliga granola 😀

image

image

Jättegott i filen! 🙂

Smörgåstårta

image

Häromkvällen firade vi 13 år tillsammans 🙂 Smörgåstårta är en klassiker vi aldrig tröttnar på! Idag var hela familjen involverad och det är våra små barn som dekorerat tårtan så fint! 😀

Smörgåstårta
32 skivor kantskuren formfranska (8 skivor i 4 lager)
1 stor burk creme fraiche
1 dl gräddfil
1/2 burk majonnäs
2-3 dl vispgrädde
2 askar leverpastej
Smörgåsgurka
1 brev rökt skinka
1 burk konserverade mandarinklyftor
Persilja

Dekoration, tex:
Ost
Skinka
Krossade ostbågar
Körsbärstomater
Gurka
Vindruvor
Konserverade mandarinklyftor
Persilja

Gör såhär
Gör en grundröra på creme fraiche, gräddfil, majonnäs och vispad grädde. Blanda 1/4 med hackad skinka och finhackad persilja. Blanda 2/4 med hackad smörgåsgurka och leverpastej som rörts mjuk. Spara 1/4 till att täcka tårtan med.

Lägg ut 8 skivor bröd, ha på leverpastejfyllningen. Lägg på ytterligare 8 brödskivor och skinkfyllningen. Ett till lager bröd och resten av leverpastejfyllningen. Avsluta med de sista 8 skivorna.

Låt tårtan stå och dra sig innan den dekoreras just innan servering.

Fetaostfyllda järpar på lammfärs

image

Jag är särskilt förtjust i lammfärs och nu på hösten är det lätt att få tag i det. Idag lagade jag fetaostfyllda järpar av färsen. Serverade med pommes, grönsallad och en gräddfilssås med smak av vitlök. Jag har inga mått men detta hade jag i alla fall i järparna 😀

Lammfärs
Ströbröd
Mjölk
Ägg
Färsk mynta
Färsk rosmarin
Vitlök
Fetaost i tärningar
Salt, peppar

Arbeta ihop färsen, forma till biffar, lägg på lite fetaost, nyp ihop och forma till järpar. Stek på medelvärme tills de fått fin färg och är genomstekta.

Jättegott med tsatziki och klyftpotatis till!