Focaccia

image

Idag blev det en riktig cross over när jag serverade focaccia till vår traditionella köttsoppa på renkött 😀

Jag har tidigare delat med mig av detta recept och det är jättebra! Verkligen ett enkelt och smakrikt bröd som passar perfekt på buffébordet, men även till sallad och soppor.

Idag använde jag soltorkade tomater istället för färska, mums! Hade inga oliver denna gång. Man tager vad man haver 😉

1 bröd i långpanna (ca 20 bitar)
25 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 tsk flingsalt
6-7 dl vetemjöl special

6-7 cocktailtomater/soltorkade tomater
1 dl blandade, urkärnade oliver av god kvalitet
1 rödlök
En liten knippe färsk rosmarin (1-2 tsk mortlad mängd)
3 tsk flingsalt
1/2 dl olivolja

Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda ner övriga ingredienser. Knåda ordentligt till en smidig deg, den är lös. Jäs ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader.

Häll ut degen i smord långpanna (gärna lite mindre modell så brödet inte blir så tunt) och jämna till den. Låt jäsa ytterligare en halvtimme.

Halvera tomaterna, skär löken i små klyftor och dela ev på oliverna. Mortla rosmarin och 2 tsk flingsalt, går enklast att först klippa rosmarinen i mindre bitar.

Gör en massa små gropar i degen, tex med fingrarna. Lägg i tomater, oliver och lök. Ringla över oljan. Avsluta med att strö över örtsaltet och resterande flingsalt.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 min tills det fått fin färg.

Låt svalna innan det skärs upp i bitar. Ät och njut!

image

Min favoritsoppa 🙂

Centercookies med mintsmak

image

När barnen hade kompis här en heldag förut var bakning ett självklart inslag på dagen 🙂 Denna gång bakade vi smaskiga små Centercookies! Receptet hittade jag här.

Jag använde center med mintsmak, men det går helt säkert minst lika bra med vanlig Center 🙂

24 st

100 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl brun farin
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt

24 bitar center (2 rullar)

Gör såhär :

Värm ugnen till 175 grader.

Vispa smör, socker och farin med elvisp ett par minuter. Tillsätt ägg och vaniljsocker och forsätt vispa till en slät smet.

Rör ihop de torra ingredienserna. Häll ner mjölblandningen i smeten och arbeta ihop till en slät deg. Rulla 24 bollar och lägg i formarna. Grädda ca 10 minuter. De ska bara få lite färg.

image

Låt svalna ett par minuter innan du trycker ner mitten så det blir en fördjupning. Jag använde stöten till morteln, perfekt! Placera en center upp och ner i varje fördjupning. Grädda ytterligare 2 minuter.

image

Mumsa på! 😀

Reseminnen – Paris

image

Jag ska scrappa ett album om vår resa till Paris, det gör jag alltid när vi varit på semester. Men dessa snygga pappåsar ville jag gärna visa upp och bevara på något vis. Kom då på den superenkla idén att rama in dem. Jag mätte upp och klippte ut en del av påsen och ramade in i ett par enkla, svarta ramar. Placerade dem på tavellisten i vardagsrummet. Så nöjd! 😀

Fredagsmys med räkmackor samt chips och guacamole

image

Igår blev det räkmackor till fredagsmys 😀 Smakade ljuvligt! Var lite drygt att skala så mycket räkor men det var helt klart värt besväret 😉 Till det ett glas vitt vin, testade ett nytt (ekologiskt) vin som smakade riktigt bra till smörgåsarna 🙂

Räkmacka
Kantskuren formfranska
Smör att steka i (jag testade nya raps/smörsprayen och den var så smidig!)
Majonnäs (egen eller Hellman’s)
Gräddfil
Limejuice
Salladsblad
Gurka
Ägg
Räkor med skal

Såhär gjorde jag
Blandade ihop majonnäs och gräddfil, smakade av med lime. Är gott med lite vitlök också.

Stekte de kantskurna brödskivorna och bredde på majonnäs när de svalnat lite. Lade på ett salladsblad, äggskivor och de skalade räkorna. Toppade med mer sås och gurka. (Skulle ha lite rom på toppen men den var tyvärr gammal). Serverade med en klyfta lime och god dryck 🙂 (saft i muminglas till barnen som skymtar i bakgrunden och ett glas iskall öl till maken).

image

Traditionellt fredagsmys med chips och dipp 🙂 Jag gjorde min variant av guacamole genom att mixa avokado med pressad vitlök, salt och ganska mycket limejuice. Rörde ut med gräddfil (ca 2 dl till 3 avokados). Jag ville ha en slät dipp, men det går minst lika bra att mosa avokadon istället för att mixa den 🙂