Havresnittar med daim

image

Dessa småkakor är väldigt lättbakade och fantastiskt läckra! Lite sega, men också knapriga. Härlig kolasmak!

Receptet kommer härifrån och jag har bara gjort någon liten ändring.

Ca 33 st
125 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn
2 msk ljus sirap
1.5 dubbeldaim

Värm ugnen till 225 grader.

Mixa ihop alla ingredienser utom daimen (jag mixade de torra ingredienserna först så bakpulvret blandades ordentligt). Rulla till tre längder, lägg på plåt och strö över /tryck fast hackad daim.

Grädda i ca 8 min. Låt svalna något innan de skärs i sneda bitar.

image

Om kakorna flutit ut för mycket kan man enkelt fösa ihop dem med en stor kniv.

image

Morotstekakor

image

Jag hittade receptet på nätet och modifierade det lite. Väldigt goda tekakor! Om du inte använder manitoba cream utan vanligt vetemjöl kan du öka mjölmängden något.

Mina tekakor var ganska små och blev därför så många. Gör helt enkelt den storlek du behagar 🙂

Ca 25 st
6 dl mjölk
25 g jäst
2 dl havregryn
100 g rivna morötter
1 ägg
1/2 dl olja
1 tsk salt
Ca 12 dl manitoba cream

Ljumma mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Lös upp jästen. Tillsätt havregrynen och låt dem svälla några minuter. Tillsätt övriga ingredienser men inte allt mjöl på en gång. Arbeta degen mycket ordentligt. Låt jäsa i ca en timme.

Ta upp degen och nu kan du göra på ett par olika vis. Antingen kavlar du ut degen och tar ut tekakor med något runt mått eller så delar du degen i mindre bitar och kavlar små runda kakor. Jag föredrar det sistnämnda sätter. Nagga brödkakorna och låt jäsa 20-30 min innan de gräddas i het ugn (250 grader) i ca 8 min.

Lägg upp på galler, pensla med vatten och låt svalna under bakduk.

image

Rose swirl cake

image

Äntligen har jag provat på denna teknik! Att spritsa rosor runt en tårta visade sig vara svårare än det såg ut att vara 😉

Vi firade min svågers flickvän och mig igår, bjöds på god grillmiddag och avslutade med denna mäktiga tårta!

Den är fylld med mina favoritfyllningar, dumlefluff och hallongrädde.

Jag spritsade med en vit chokladkräm som faktiskt är som en pannacotta som man vispar upp. Jättegod och härlig att jobba med.

Som vanligt bakar jag tårtbotten utifrån receptet för prinsesstårta i sju sorters kakor – mycket bättre än ”lika delar” som jag kört med tidigare. Om man frågar mig 😀

Dumlefluff
180 g Dumle
3 dl vispgrädde

Smält chokladen i het grädde. Den får dock inte koka, då kan man inte vispa den sedan. Kyl ner riktigt ordentligt, gärna över natten. Om man inte kyler nog länge går det inte att vispa den. Vispa upp innan användning.

Hallongrädde
1 pkt frysta hallon
1 dl socker
2-3 dl vispad grädde

Koka hallon med socker, låt svalna och kyl gärna ner innan sylten blandas med vispad grädde.

Vit chokladfrosting
370 g vit choklad, hackad
12 dl vispgrädde
8 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i ca en halvtimme. Värm grädden men låt ej koka. Smält gelatinet i grädden och rör ner chokladen. Rör tills den smält helt och du fått en helt slät kräm. Kyl, gärna över natten. Vispa upp och spritsa tårtan. Satsen räcker gott och väl till en tårta.

Tårtbotten 
4 rumsvarma ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Värm ugnen till 175 grader (varmluft). Vispa ägg och socker mycket poröst, 3-4 min. Blanda ihop de övriga ingredienserna, sikta ner i smeten och rör till en slät smet. Häll upp i den smorda (inte bröade) formen. Grädda längst ner i ugnen i ca 35-40 min. Testa om kakan är torr. Stjälp omedelbart upp kakan när du tagit den ur ugnen. Låt svalna. Jag brukar frysa min botten för den är så mycket lättare att dela när den är halvfrusen.

För chokladbotten, byt ut 1/3 av mjölet/potatismjöl mot kakao.

image

Jag strödde över lite ätbart glitter, det gnistrade fint i solen men syns inte så bra på bild

Grillkväll, entrecote och ryggbiff med aioli.

image

Efter första arbetsveckan (efter ett låångt sommarlov) var det fint att få fredagsmysa med familjen. Vi grillade ett par köttbitar och grillkorvar (rekommenderar siljanschark här i Dalarna, jättebra kvalitet jämfört med de billigare märkena). Jag gjorde en grönsallad med fetaost och serverade alltsammans med en aiolisås.

Min aioli
3 msk majonnäs
1 liten burk creme fraiche
Vitlök
Limejuice
Salt

Ni får avgöra själv hur mycket vitlök ni vill ha. Jag brukar bara ta en klyfta då barnen inte vill ha såsen för stark

Blanda bara ihop allt! Enklare kan det inte bli! 😀

image