Frozen cheesecake

image

Den här godingen gjorde vi för länge sedan när lillasyster Cecilia fyllde år. En otroligt god frozen cheesecake som passar till alla tillfällen, inte minst till sommarens kalas!

Jag brukar klä formen med plast, tex från plastficka, för att kakan inte ska fastna i springformen och få fula kanter. Man kan också spolaformen i varmt vatten så lossnar kakan lättare, men då blir kanterna inte lika släta.

Receptet kommer från Leilas kokbok One more slice.

1 tårta
4 äggulor
4 äggvitor
1.5 dl strösocker
1 citron (skalet)
200 g philadelphiaost
4 dl grädde
200 g digestivekex

Färska bär till dekoration

Gör såhär
Vispa äggulorna med socker och citronskal. Rör ner philadelphiaosten.

Vispa grädden och vänd ner den i smeten.

Vispa äggvitorna till ett skum och vänd ner i smeten.

Mixa kexen till fina smulor.

Varva smet och kexsmulor i en form, understa och översta lagret ska vara kex.

Knacka formen lätt mot bänken så eventuella luftbubblor försvinner.

Frys i 3-4 timmar.

Dekorera med färska bär 🙂

Midsommartårta

image

Jag älskar marängtårtor av alla de slag men har faktiskt aldrig testat på denna tidigare! Det är enkelt att baka kakbotten med maräng på samtidigt.

Receptet är för två bottnar som man ska montera som en tårta. Jag tycker det blev för mäktigt så jag gjorde/gör två olika tårtor istället. En på midsommarafton med botten, dulce de leche, skivade jordgubbar och vispad grädde. Toppade med extra jordgubbar.

Den andra tårtan gör jag med botten, jordgubbs- och rabarberkräm, vispad grädde och några jordgubbar på toppen.

Gör som du vill 😉 Man kan montera ihop dem med krämen emellan och dulce de leche ovanpå innan man avslutar med grädde och jordgubbar om man vill ha en hög och härlig tårta 🙂

Jag lägger ut hela receptet nedan så får ni kombinera som ni vill 🙂

Min Pinocciotårta

Ca 12 bitar
5 äggvitor
3 dl strösocker
4 dl Rice Krispies

100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk

Vispa äggvita fluffigt, tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng. Rör ner Rice Krispies.

Vispa smör och socker. Tillsätt en äggula i taget. Rör ner mjölken och mjölet blandat med bakpulver.

Bred ut kaksmeten i två springformar (22 cm) och bred marängen ovanpå.

Grädda längst ner i ugnen i ca 45 min på 175 grader.

Dulce de leche
1 burk sötad kondenserad mjölk

Tag av etiketten på burken. Koka den oöppnade burken i 2 – 2 1/2 timme. Se till att den är täckt med vatten under tiden. Vänd på den ibland så kokas det till en jämn sås.

Låt svalna (tar lång tid).

Eller så fuskar du och köper en burk karamelliserad mjölk 😉 Den tycker jag är lite för fast, men det funkar!

Jordgubbs- och rabarberkräm
200 g jordgubbar
200 g rabarber
1/2 dl socker
1/2 dl vatten

Skär rabarbern och jordgubbarna i mindre bitar. Koka upp med vatten och socker. Låt koka 5-10 min tills rabarbern är mjuk. Smaka av med socker, mängden kan variera beroende på hur sur rabarbern är.

Jag ville ha en slät kräm så jag mixade min, men set är en smaksak.

Om den blir för lös kan man reda av med lite maizena.

Låt svalna.

Topping
Färska jordgubbar
Vispad grädde

Tacopaj

image

Mumsig tacopaj brukar gå hem hos hela familjen 🙂

Pajskal
125 g smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk vatten
1 tsk salt

Fyllning
400 g köttfärs
Tacokrydda
Lök
Champinjoner
Majs
Vatten
1 pkt Philadelphiaost

Riven ost

Tillbehör
Gräddfil
Salsa
Grönsaker

Mixa/nyp ihop pajdegen och låt den vila i kylen i ca en halvtimme. Kavla ut och lägg ut i en form. Förgrädda i ca 15 minuter på 225 grader.

Stek lök och champinjoner, tag upp. Stek köttfärsen och häll tillbaka löken och champinjonerna. Krydda och häll på lite vatten samt philadelphiaosten. Låt puttra lite, tillsätt majsen och häll fyllningen i skalet. Strö över riven ost och ställ in i ugnen tills pajen fått fin färg (20-30 min).

Servera med gräddfil, salsa och grönsaker.

Grillmiddag

image

I fredags grillade vi och hade det mysigt tillsammans med våra gäster. Vädret var strålande och vi har just fått sommarlov 🙂 Detta är vad vi bjöd på 🙂

image

Fördrink och smördegssnurror. Barnen fick mumindrink (passionsfruktsjuice och fruktsoda) och föredrog färska bär framför snurrorna 🙂

Smördegssnurror
1 ark kyld smördeg
Några msk tapenade
Riven parmesanost

Värm ugnen till 200 grader.

Rulla ut smördegen, bred på tapenade och riv över parmesanost. Rulla ihop längs med långsidan. Lägg ev i kylen en stund innan den skärs upp. Grädda på bakplåtspappersklädd plåt i ca 10 min.

Cosmopolitan
4 cl citronvodka
2 cl Cointreau
8 cl tranbärsjuice
1/2 lime, saften

Skaka ihop i en shaker med is, sila upp och servera genast.

image

Vi älskar färskpotatis i ugnen! Gjorde en slags potatissallad som är lika god varm som ljummen. Jättegott med fetaost i.  Servera med balsamico eller vinägrett.

Potatissallad
Färskpotatis
Rödlök
Salt & peppar
Olivolja
Körsbärstomater
Ruccola

Rosta potatis och lök i ugnen, 225 grader i ca 20 min. Blanda med ruccola och tomater innan servering.

image

Vi grillade kycklingfiléer, färsk salsiccia, lammkorv, baconlindad sparris, majs och ostfyllda champinjoner (de var verkligen otroligt goda!) Vår favoritsås, en kall avokadosås, serverades till.

Champinjoner
Ta bort foten på rengjorda champinjoner. Fyll med färskost, jag använde creme bonjour vitlök. Linda en baconskiva runt varje champinjon.

Glaze
Vi använde bara salt, peppar och olja på kycklingen. Mot slutet glacerade vi dem med honung blandat med zest och juice från ett par limefrukter. Fräscht!

Avokadosås
2 mogna avokados
1 burk creme fraiche/2 dl gräddfil
Ett par klyftor vitlök
Limejuice
Salt & peppar

Mosa avokadon, riv vitlök och blanda samman allt. Gott även med finhackad rödlök och chili.

image

På något vis orkade vi även med dessert 😉 En mäktig och chokladstinn Oreo mud cake fick stå för finalen.

Receptet på kakan finner ni här 🙂