Beer can bacon burgers

image

Ikväll grillade vi på amerikanskt vis igen! Beer can bacon burgers, mycket märkligt och mycket, mycket gott!

4 ”burgare”
1 kg nötfärs
1 Rödlök
5 -10 Champinjoner
1/2 röd paprika
2 + 1 pkt bacon
Bbq-sås
Jalapenos
Cheddarost

image

Forma till fyra stora bollar. Olja in en ölburk och tryck ner i färsen. Forma färsen runt burken så den inte faller isär.

image

Linda 2-3 skivor bacon kring varje burgare.

Stek lök, champinjoner, paprika, färsk vitlök och bacon. Blanda med lite BBQ-sås.

image

Fyll burgarna med blandningen, toppa med jalapenos.

image

Grilla på indirekt värme under lock på ca 175 grader eller lägre i ca en halvtimme. Använd gärna hickory-spån, fyll på efter knappt en halvtimme.

image

Toppa med riven cheddarost och grilla ca 15 min.

image

Vi serverade dem med strips och majskolvar!

image

Mums!! Helt sjukt gott!

Fröknäcke / frökex

image

Nu har även jag bakat dessa populära och nyttiga godingar 🙂 De blir som tunna knäckebröd. Mycket enkelt att vända ihop! Passar perfekt till ostbrickan eller varför inte till frukost? 🙂

En plåt
2 dl blandade frön (jag tog sesamfrön, linfrön och pumpakärnor. Missade att jag hade solroskärnor hemma, det är också gott)
2 dl majsmjöl
1/2 dl olja (tex raps)
2 dl kokande vatten
Flingsalt

Gör såhär

Värm ugnen till 150 grader.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke medan vattnet kokar upp. Häll i olja och vatten och rör till en jämn smet.

Bred ut på bakplåtspappersklädd plåt. Strö över flingsalt.

Grädda mitt i ugnen i ca 70 min. Dra över pappret till ett galler och låt svalna innan det bryts i bitar.

Focaccia och plockmat

image

image

I helgen myste vi med plockmat tillsammans med våra efterlängtade gäster! Vi bjöd på olika charkuterier, frukt, ostar, grönsaker och annat. Mycket gott vill jag lova! 🙂

Till plockmaten passade det med ett gott bröd till, denna smakrika och luftiga focaccia gjorde succé! 🙂

1 bröd i långpanna (ca 20 bitar)
25 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 tsk flingsalt
6-7 dl vetemjöl special

6-7 cocktailtomater
1 dl blandade, urkärnade oliver av god kvalitet
1 rödlök
En liten knippe färsk rosmarin (1-2 tsk mortlad mängd)
3 tsk flingsalt
1/2 dl olivolja

Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda ner övriga ingredienser. Knåda ordentligt till en smidig deg, den är lös. Jäs ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader.

Häll ut degen i bakplåtspappersklädd långpanna och jämna till den. Låt jäsa ytterligare en halvtimme.

Halvera tomaterna, skär löken i små klyftor och dela ev på oliverna. Mortla rosmarin och 2 tsk flingsalt, går enklast att först klippa rosmarinen i mindre bitar.

Gör en massa små gropar i degen, tex med fingrarna. Lägg i tomater, oliver och lök. Ringla över oljan. Avsluta med att strö över örtsaltet och resterande flingsalt.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 min tills det fått fin färg.

Låt svalna innan det skärs upp i bitar. Ät och njut!

Äppelkaka – lyxmellis med glass!

image

Vi hittade äppelbitar i frysen och lyxade till det med äppelkaka till mellis idag!

Det är svårt att säga exakt mängd då äpplen är olika stora och syrliga. Mängden smör är också en smaksak 🙂

1 äppelkaka
2 ägg
1.5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Ca 3 äpplen
Kanel + lite socker (beroende på hur syrliga äpplena är)
50-100 g kallt smör

Värm ugnen till 175 grader.

Skala ev äpplena, jag gör inte alltid det med våra egna. Skär i små klyftor. Strö över lite kanel och socker.

Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner det i äggsmeten. Häll smeten i smord och bröad springform. Tryck ner äppelbitarna litegrann. Hyvla över valfri mängd smör.

Grädda i ca 30 min, känn efter med sticka.

image

Servera gärna med en kula god glass!

Bacon explosion

image

Ikväll testade vi på något nytt, bacon explosion. Vilken smaksensation! 🙂 Grilla på indirekt värme och använd hickory-spån, underbart gott!

Bacon explosion
500 g fläskfärs
3 pkt bacon
1/2 röd paprika
1 knipplök
BBQ-sås (vi gillar baby ray)

Rub
1 msk hela fänkål
1 tsk torkad rosmarin
1 vitlöksklyfta
1/2 – 1 tsk chiliflakes
Svartpeppar

Gör såhär:

image

Fläta två pkt bacon till en matta. Hacka och stek det tredje paketet.

image

Mortla fänkålen och rosmarinen, blanda med de övriga ingredienserna. Arbeta in ruben i färsen, gärna för hand.

image

Bred ut färsen på bakplåtspapper, strö över stekt bacon, hackad lök och paprika. Häll över lite BBQ – sås.

image

Rulla ihop som en köttfärslimpa, enklare när den ligger på bakplåtspapper istället för rakt på baconmattan.

image

Redo för grillen!

image

Här är det indirekt grillning som gäller. Tillsätt hickory-spån, detta kan ni fylla på med efter ca en halvtimme.

image

Grilla på max 150 graders värme tills köttet nått en innertemperatur på 72 grader.

image

Vi åt det tillsammans med strips, grönsaksspett och BBQ-sås. Är säkert väldigt gott i hamburgerbröd med cole slaw också 🙂