Härliga frallor

image

Dessa gyllene bröd smakar lika gott till frukost som en tallrik soppa!

18 frallor
1/2 jäst
6 dl degvätska (jag blandar mjölk och vatten)
1 tsk salt
2 msk råsocker
1/2 dl neutral olja
2 dl grahamsmjöl
Knappt 10 dl manitoba cream

1 ägg
Sesamfrön

Ljumma vattnet till 37 grader. Smula jästen i degbunke och lös upp den i vattnet (egentligen inte nödvändigt men gör det ofta av gammal vana).  Tillsätt de övriga ingredienserna, men inte allt mjöl på en gång. Arbeta degen mycket ordentligt, gärna med maskin. Jäs ca en timme.

Värm ugnen till 250 grader.

Ta upp degen och forma till 18 runda frallor. Ställ dem på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare en halvtimme.

Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Om ägget är för kallt eller om du trycker för hårt med penseln sjunker bröden ihop.

Ställ in dem i ugnen, sänk värmen till 225 grader och grädda i ca 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.

image

Gjorde hamburgerbröd av en del av degen

Bär och kolapaj a la Banoffee

image

En Banoffee pie utan banan! Egentligen tål jag inte banan så jag bytte ut dem mot bär 🙂 Den blev mycket uppskattad av både stora och små! Jag använde engångspajform på 23 cm. Enkelt när vi skulle ta med den tänkte jag 🙂

image

1 paj
200 g digestivekex, smulade
100 g smält smör
1 burk karamelliserad mjölk
Ca 250 g bär/3 ekologiska bananer
3 dl vispad grädde
1 hackad dubbeldaim

Blanda smöret med kexsmulorna, tryck ut i formen och ställ i kylen att stelna en stund. Bred på kolakrämen, strö över bären. Täck med vispad grädde och toppa med hackad daim. Det är fint med lite färska bär om du har det 🙂

Daimbiskvier med chokladsmörkräm

image

Underbara biskvier! Ännu en av mina favoriter när jag fikar på konditori (Budapestrulle är den andra). Tänk att jag inte bakat biskvier förut heller! Det är inte svårt, men tar lite tid då det ska svalna och stelna under tiden.

Jag hittade receptet på Jennys matblogg men gjorde om det lite då jag gillar smörkräm med chokladsmak.

20 st biskvier

200 g riven mandelmassa
1.5 dl florsocker
1 äggvita

Fyllning:
150 g rumsvarm smör
1 äggula
2 tsk oboy
2 tsk kakao
1 1/2 finhackad dubbeldaim

Topping:
150 g smält choklad
1/2 finhackad dubbeldaim

Gör såhär
Vispa ihop mandelmassa, florsocker och äggvita till en slät fyllning. Spritsa ut små rundlar på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ca 10 min på 175 grader. Låt svalna.

Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen, rör ner daimen på slutet. Bred på undersidan av bottnarna, det ska bli lite toppigt. Låt stelna i kyl/frys, tar 30-60 min.

Smält chokladen och doppa biskvierna i den. Om chokladen är för varm fastnar den inte på smörkrämen. Strö över lite hackad daim innan chokladen stelnat.

Njut!

Morotskaka och morotscupcakes

morot2   

En klassisk, saftig morotskaka är sällan fel! Det är verkligen glasyren som gör det 🙂 Den här gången kunde jag och dottern inte enas om vi skulle göra en kaka eller cupcakes så det fick bli både och! En sats räckte till en kaka på 15 cm och 10 cupcakes.

Receptet kommer från boken Rosendals Trädgårdscafé.

 

Morotskaka

2,5 dl solrosolja eller annan olja med neutral smak
3,5 dl strösocker
4 dl fint rivna morötter
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 tsk kanel

(1/2 tsk nyriven muskot och 1/2 – 1 dl grovt hackade valnötter i originalet men det har jag aldrig i)

Topping

200 g smält avsvalnat smör
200 g Philadelphiaost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Vispa socker och olja vitt. Tillsätt de rivna morötterna och sedan äggen ett i taget. Blanda de övriga torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad form c:a 23 cm i diameter. Grädda kakan i 200 grader i c:a 40 – 45 min. Muffins gräddas i ca 15 min. Känn med sticka så att kakan är genomgräddad.

När kakan har svalnat vispas alla ingredienserna till toppingen till en luftig smet. Bred smeten över kakan. Låt kakan stå kallt så att toppingen stelnar något.

morot1

Lilleman provsmakar. Detta var det enda foto jag hann ta innan han högg in på godsaken 😉

Budapestrulle

5

Påsken firade vi hos svärföräldrarna och eftersom Budapestrulle är svärfars favorit valde jag att baka det till påskens dessert. Jag har bara gjort det en gång förut faktiskt, även om det är en av mina absoluta fikafavoriter när jag är på konditori. Jag hade fått för mig att det var krångligt! Men det var det faktiskt inte och det blev otroligt lyckat! Testa du också! 🙂

1

Budapestrulle

6 st äggvitor

3 dl socker

50 g marsanpulver (kallrörda sorten, en påse)

100 g finhackade hasselnötter

 

3-4 dl vispad grädde

1 burk konserverade mandarinklyftor

Jordgubbar

50-100 g smält, mörk choklad

2

Gör såhär:

Värm ugnen till 175 grader.

Vispa upp äggvitor i en helt ren skål. Tillsätt sockret lite i taget under tiden och fortsätt vispa tills du får en styv och fluffig maräng. Rör ner marsanpulver och fint hackade hasselnötter.

 

3

Fyll en stor spritspåse med stor rundtyll och spritsa ut längder på bakplåtspappersklädd plåt/långpanna. Du kan också breda ut smeten med hjälp av en gammal hederlig slickepott. Grädda i 15-20 minuter och låt svalna något innan du stjälper upp den. Jag tog helt enkelt tag i bakplåtspappret och vände den över till ett annat bakplåtspapper, men man kan också lägga en plåt över långpannan och vända över den till plåten om man vill vara lite försiktigare.

4

Bred på vispad grädde. Strö över mandarinklyftor och jordgubbar skurna i mindre bitar. Jag lät mandarinklyftorna rinna av väl och lade dem även på hushållspapper en stund för att inte blöta ner fyllningen för mycket.

Rulla ihop som en rulltårta, ringla över smält choklad och dekorera som du vill. Redo att avnjutas!

Den är godast samma och nästa dag, sedan börjar den bli alltför blöt och marängen förlorar helt sin sprödhet.