Påskpyssel 2015

Jag och barnen har påskpysslat. Så roligt! De är 2 respektive 4 år så vi har hållt det enkelt men roligt! 😀

image

Kycklingar av pompoms. Limmade på ögon, näbb och stjärtfjädrar. Sedan var de redo för påskriset!

image

Enkla ägg i papper som dekorerats med tusch och klistermärken 🙂

image

Härligt glittriga ägg i dekorgummi. Vi piffade upp dem ytterligare med pappersblommor och små, små halvpärlor. Pilligt värre, men även tvååringen fixade det!

image

Dottern gjorde även ett gäng påskkort 🙂

Frasvåfflor med Nutella

image

Även vi har firat våffeldagen idag! Det bjöds på grädde, Nutella och banan till dem. Vi hade även blåbärsgrädde, helt enkelt vår blåbärssylt blandat med vispgrädde.

  Här finns exempelvis ett recept på frasvåfflor.

Trevlig Vårfrudag på er!

Luftiga limpor

image

Äntligen hembakt bröd! Jag har varit för sjuk för att stå och baka. Det var en utmaning men med hjälp av min Kitchen Aid och genom att sitta ner vid köksbordet och forma lamporna så gick det ändå till slut 🙂

Blanda vilka mjölsorter du vill, men det är manitoba cream som gör brödet extra luftigt. Måste knådas extra länge men det är det värt!

2 limpor
1 jäst (räcker med 1/2)
6 dl vatten (eller blanda med mjölk)
En nypa salt
2 msk sötning (jag tog råsocker idag)
1/2 dl neutral olja
12-15 dl mjöl, blanda gärna.

Rör ut jästen i fingervarm degvätska, tillsätt salt, olja och sirap. Ha i mjöl men inte allt på en gång. Knåda riktigt ordentligt. Degen ska släppa kanterna men inte vara helt fast för då blir bröden torra. Låt jäsa till dubbel storlek (ca 40 min). Dela degen i två delar och forma till två limpor som läggs i smorda formar. Jäs ca 30 min till. Värm ugnen till 225 grader men sänk till 200 när bröden satts in. Grädda längst ner i ugnen i ca 30 min. Jag gräddar dem tills de har en innertemperatur på 97 grader.

Stjälp upp brödet och låt svalna på galler under bakduk.

Bakpotatis med skinkröra

image

Mörkerfotad middag då vi åt när barnen lagt sig 🙂 Bakad potatis är enkelt och gott! Man kan fylla med allt möjligt, nu blev det en smaskig skinkröra för vår del. Som vanligt när jag lagar mat gör jag det på känn, så jag kan inte ange exakta mått 😉 Ni får helt enkelt göra som jag och smaka er fram 🙂

Bakpotatis
Picka hål i potatisarna och gör ett kryss i dem. Ställ dem på galler i ugnen som är förvärmd till 225 grader. Känn efter när de är klara, det brukar ta ungefär en timme.

Skinkröra
1 bit rökt skinka
Inlagd, grillad paprika
Soltorkade tomater
Purjo
Vitlök
Dijonsenap
Persilja
Philadelphiaost
Salt, peppar och örtkrydda.

Jag mixar ihop alltsammans då jag gillar att ha skinkan i småbitar då jag tycker det ger jämnare smak i röran. Mixa till önskad konsistens, smaka av med salt och ev kryddor och servera till bakpotstisarna.

image

Godsakerna i min lilla mixerskål (som man använder till stavmixern).

image

Philadelphiaosten tillsätts.