Ballerinakakor med Nutella

image

Läckra småkakor med Nutellafyllning 🙂 Jag har varit nyfiken på dessa ett tag. De är mycket goda, men är inga kex som Ballerinan utan en mördegskaka. Alltid roligt att testa något nytt med Nutella 😉

Receptet är hämtat ur ”Sweet Dreams – Tårtor, kakor och annat drömgott” av Åsa Swanberg och Malou Holm

Ca 20 kakor
4 dl vetemjöl (spara lite till utbakningen)
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
140 g rumsvarmt smör

1 1/2 msk kakao

Ca 150 g rumsvarm Nutella till fyllningen

 Gör såhär:
Jag använde matberedare för att snabbt arbeta ihop alla ingredienser (utom kakaon) till en deg, enklast så. Tillsätt ev lite vatten (något krm bara). Plasta in hälften av degen. Arbeta in kakaon i den andra halvan innan den också plastas in. Kyl ungefär en timme.

Kavla ut till 1/2 cm tjocka kakor och ta ut runda kakor med ett mått på ungefär 5 cm. Stansa ut små hjärtan (tex) i mitten av de ljusa kakorna.

Grädda mitt i ugnen i ca 7 min på 200 grader.

Låt svalna på galler innan Nutellan breds på chokladkakorna och tryck sedan försiktigt fast vaniljkakorna.

image

Mums!

Pärlskål

image

Ett enkelt och roligt pyssel! Man tar en skål som tål värme, olja in den och ”ströar” med pärlor. Ställer in i ugnen på 200 grader i ca 10 min tills pärlorna smält samman. Låt svalna lite innan skålarna lossas.

Vi har gjort detta förr men de gick sönder till slut och därför var det dags att göra nya. Barnen passade på att göra en till en kompis också.

image

Innan ugnen

image

Efter ugnen

Ostfrallor

image

Dessa luftiga ostfrallor är verkligen riktigt goda! Du kan använda någon annan mjölsort istället för grahamsmjöl, men det är manitoba cream som är hemligheten bakom dessa luftiga bröd.

16 frallor
1/2 jäst (25 g)
5 dl degvätska (jag blandade mjölk och vatten)
1 tsk salt
3 msk neutral olja
1-2 msk sirap
1 dl grahamsmjöl
8 dl manitoba cream

Riven ost (jag tog cheddar)

Smula ner jästen i en bunke, häll på ljummen degvätska, salt, sirap, olja och en del av mjölet. Arbeta degen ordentligt och tillsätt resten av mjölet allt eftersom. Arbeta degen mycket ordentligt. Jag kör knådar med maskinen i ca 10 min.

Låt jäsa i ca en timme. Stjälp upp degen på mjölat bord och dela den i 16 delar. Forma dem till frallor och låt jäsa i ytterligare en halvtimme.

Värm under tiden ugnen till 250 grader.

Pensla med mjölk, toppa med riven ost och ställ in i ugnen. Sänk värmen till 225 grader och grädda i ca 10 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

Fettisdag med muffins-semlor

image

Dessa små godingar är mycket enkla att baka och var en utmärkt variant av den klassiska semlan. Testa du också!

I receptet jag hittade på nätet (som jag modifierat lite) stod det 12 st, men jag fyllde dem inte helt och fick då även ut en plåt minimuffins.

Ca 12 st
100 g osaltat smör
4 st ekologiska ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2.5 tsk bakpulver
1.5 tsk kardemumma
0.5 tsk vaniljessens (eller 2 tsk vaniljsocker)
0.5 tsk salt
1 dl mjölk

Mandelmassa och vispad grädde

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna lite. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna. Sikta ner mjölblandningen i omgångar med mjölken. Rör samtidigt till en slät smet med en slickepott. Rör sist ner smöret. Klicka i formar som är ställda i en muffinplåt. Grädda ungefär mitt i ugnen i knappt 20 min, testa med en sticka.

De små gräddade jag på 200 grader i ca 10 min.

Låt svalna.

Skär av ett lock genom att vinkla kniven lite nedåt. Gröp ur lite. Blanda det med mandelmassa och lite mjölk. Fyll muffinsen och spritsa/klicka på grädde innan de pudras med florsocker.

image

Minivarianten

image

Nygräddade muffins, goda redan i detta läget!