Semlor

image

Vi har redan tjuvstartat med att baka semlor. Så goda! Överraskande nog så var mandelmassan barnens favorit 🙂

Jag använde receptet ur sju sorters kakor men rekommenderar att man tillsätter ca en tsk malen kardemumma.

16 lagom stora semlor (eller 12 stora)
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornssalt
knappt 1 l vetemjöl
(1 tsk kardemumma)

Smält smöret och häll i mjölken. Smula ned jästen i en bunke och häll över degvätskan. Blanda allt till en smidig deg och låt jäsa ca 30-60 min tills degen blivit dubbelt så stor. Forma till bullar, lägg på plåtar och låt jäsa ytterligare ca 30 min. Grädda 8-10 min i 225-250°c (i min ugn blev 250 grader för hett).

Låt svalna under duk på galler. Skär av ett lock. Gröp ur en del av bullen. Blanda riven mandelmassa med lite ovispad grädde, man kan ”späda ut” med lite av inkråmet om man vill. Fyll bullen med röran och spritsa/klicka på grädde. Lägg tillbaka locket och pudra med florsocker.

Mumsa på!

Banoffee pie

image

I fredags var jag på tjejkväll och hade med en Banoffee pie till dessert. Enkel, supergod och mycket mäktig efterrätt! Jag använde mig av engångspajformar på 23 cm, men det funkar med en vanlig pajform också för det blev en ganska tjock paj i denna mindre form 🙂

image

Jag använde mig av genvägen karamelliserad mjölk, men det går bra att köpa sötad, kondenserad mjölk och koka den oöppnade burken i knappt 3 h.

1 paj
350 g finkrossade digestivekex
150 g smält smör
2-3 skivade bananer
1 burk karamelliserad mjölk
2-3 dl vispgrädde (smaksak hur mycket)
1 dubbeldaim, hackad

Blanda kexsmulor och smör. Tryck ner i en form (gärna med avtagbar kant) och förgrädda ca 10 min i 175 gradig ugn.

Låt svalna ordentligt.

Bred på kolan på kexbottnet (karamelliserade mjölken) och lägg därefter på de skivade bananerna. Nu är det dags för vispgrädden och här får man känna av hur mycket man tycker är lagom. Toppa med hackad daim eller din egen favoritchoklad. Njut!

image

kolasås på

image

Därefter bananerna

image

Ett lager fluffigt grädde

image

Uppskuren bit

Chokladpannacotta

image

Eftersom vi hade choklad över från julen och chokladpannacottan från nyår var så god fick det bli dessert efter en enkel söndagsmiddag (rökt lax och ägg med philadelphiaost och grönsaker i tunnbröd). Den var ljuvlig! Och enkel!

4 portioner
3 dl grädde
2 msk strösocker
1.5 gelatinblad
200 g choklad

Björnbär till servering

Koka upp grädden med sockret. Låt svalna lite innan de blötlagda gelatinbladen rörs i. Rör ner chokladen i bitar så att den smälter. Häll upp i glas och låt svalna i kylen i ca 4 timmar (eller längre såklart). Servera med tex björnbär.

Hallongrottor och smart squeezy-sylt i sirapsflaska!

image

Äntligen bakdags igen! Vi har inte bakat något sött förutom chokladbollar på hela året..! Det vill iofs bara säga på två veckor 😉 Lillebror lekte med bullformar, jag och storasyster bakade, utmärkt arbetsfördelning 🙂

image

Jag fixade en himla smart squeezy-sylt idag som passar perfekt till detta. Man mixar helt enkelt sylt och häller i sirapsflaska. Man kan använda egen eller köpt sylt, oavsett blir det billigare och eftersom jag använde en bra sylt så blir den också bättre då det är mer bär i den.

image

Ca 35 kakor

250 g rumsvarmt smör (jag använder osaltat)
1.5 dl socker
4 dl vetemjöl
1 dl marsanpulver (kallrörda varianten)
1.5 tsk bakpulver

Hallonsylt till fyllningen

Gör såhär
Värm ugnen till 175 grader, lägg ut 35-40 pappersformar på en plåt (jag använder gamla mandelmusselformar i metall ibland). Eller – använd två plåtar för snyggare resultat men det orkar jag inte med utan klämmer ihop dem 😉

Jag använder min Kitchen Aid med den sk vingen monterad. Vispar upp smör och socker riktigt länge så det blir väldigt fluffigt.

Under tiden blandas de torra ingredienserna ihop och arbetas in lite i taget.

Rulla degen till en eller ett par rullar och dela i jämnstora bitar. Jag brukar rulla dem till bollar som jag plattar till något och placerar i formarna. Gör en fördjupning för sylten och klicka (eller tryck som jag gjorde) ut sylten däri. Grädda i ca 15 minuter.

image

Bull-TV 😀