Plankstek med entrecote

image

Igår köpte vi oss äntligen plankor så att vi kan njuta av klassikern vi också! Våra plankor bestod av:

Entrecote
Fast potatismos med gräddmjölk, smör, riven ost, salt och svartpeppar
Tomater med riven ost och örtkryddor
Färska bönor inlindade i bacon
Bearnaisesås

Kött och bönknyten bryns. Moset spritsa på plankorna – akta rännan så vätska från köttet kan rinna till den lilla gropen. Lägg på tomaterna och köttet. Gratinera på 225 grader grillvärme i ca 10 min. Lägg på bönorna på slutet. Serveras med bearnaisesås och ett glas god dryck! 😀

Saffransbiscotti

image

Härliga skorpor med mycket smak av saffran. Perfekta till en liten kopp kaffe eller ett glas glögg!

Saffransbiscotti
3 små ekologiska ägg
1.5 dl socker
100 g smör
1 gram saffran
6 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
50 g grovhackad mandel (skalad)

Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och låt svalna lite. Stöt ev saffran med sockerbit eller blötlägg i lite sprit. Jag gjorde varken eller då jag inte hade tid 😉 Tillsätt smör och saffran till äggsmeten.

Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det och den hackade mandeln i smeten.

Forma till tre längder (blöta händer rekommenderas då degen är kladdig) och lägg på plåt.

Grädda i 10 min på 200 grader. Ta ut och skär i 2-3 cm sneda bitar. Ställ dem på högkant, grädda 10 min till på 175 grader. Vänd dem så de ligger upp och ner jämfört med hur de låg från första början. Slå av ugnen och låt dem stå kvar i ugnen med luckan på glänt, minst 1 timme.

Förvara torrt.

Polkagrisbräck

image

Enkelt och smaskigt julgodis som är perfekt att göra med barnen 🙂

250 grader vit choklad
2 msk riven kokos
50 g polkagrisar
Rivet skal av 1 lime
Strössel (valfritt)

Smält chokladen. Krossa polkagrisarna. Blanda ihop alltsammans och bred ut tunt på bakplåtspapper. Strö över strössel eller lite extra polkagriskross. Låt stå svalt för att stelna, bryt i bitar.

Monster university tårta / kalas

image

Idag är ingen vanlig dag för det är Elidas födelsedag, hurra! Temat var självklart Monster university med favoriten Mike som huvudattraktion i form av tårtan.

image

Mike är gjord av regnbågsbottnar fylld med vit chokladfluff med smak av lime samt glasscreme (marsankräm och vispad grädde) Täckt med marsipan.

Vit chokladfluff
185 g vit choklad
3 dl grädde
1 lime, skalet

Smält chokladen i het, ej kokande, grädde. Kyl ner ordentligt, minst 6 timmar i kylen. Riv ner skalet av den noggrant tvättade limen och vispa upp till ett smaskigt fluff.

image

insidan plus cakepopsen

Saffranskaka

image

Min favoritkaka på julen är just saffranskaka. Receptet kommer från sju sorters kakor.

Saffranskaka
200 g smör
½ g saffran (1 pkt)
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(florsocker om du vill garnera)

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund springform. Smält smöret och låt svalna. I boken tipsar de om att mortla saffran med en sockerbit vilket är en god idé. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, smör och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, rör till en jämn smet. Häll i formen och grädda i ca 40 min i nedre delen av ugnen.