Luftiga frallor till frukost med manitoba cream

image

Slut på bröd! Vad göra? Eftersom vi är lediga och morgonpigga (nåväl, barnen iaf!) var valet självklart – vi bakar nytt bröd! Valet föll på fluffiga frallor, blir fantastiskt luftiga när man använder manitoba cream, knådar riktigt länge och inte bearbetar degen efter jäsning.

12 frallor
1/4 jäst
3 dl vatten
1 msk ljus sirap
1 tsk salt
1.5 msk neutral olja
6-7 dl manitoba cream

Värm vattnet till fingervarmt och häll över jästen. Tillsätt salt, sirap och olja. Tillsätt mjölet men inte allt på en gång. Bearbeta länge, helst i maskin. Tillsätt mer mjöl. Degen ska vara kladdig men inte helt lös. Fortsätt knåda. Jag kör 5 – 10 min med maskin.

Jäs i knappt en timme, till dubbel storlek.

Stjälp upp på mjölad bord. Dela i 12 bitar, forma mycket lätt till frallor – knåda inte! Sätt på plåt och låt jäsa ca 20 min till.

Värm ugnen till 250 grader varmluft. Ställ in plåten lite längre ner i ugnen och sänk till 200 grader. Grädda 5-10 min till fin färg.

image

image

image

Dotterns fralla! 💜

Smörgåstårta med rökt renkött, recept på runt bröd.

image

Ville göra en rund smörgåstårta denna gång men ogillar det köpta bröden som är runda, tex hönökaka. Jag bestämde mig därför för att baka egen botten. Jag använde engångspajform men det går utmärkt med springform.

Till en form på 23 cm
2 dl mjölk
1/4 jäst
20 g smält smör
1/2 tsk salt
1 msk ljus sirap
4 dl manitoba cream

Smält smöret, häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke,  häll på vätskan och tillsätt resten. Arbeta i maskin minst 5 min.

Låt jäsa under duk ca 1 tim. ”Häll” över i smord form, jäs ca 20 min. Värm ugnen till 250 grader, sänk till 200 när brödet ställs in. Grädda längst ner i ugnen i ca 25 min.

Stjälp upp på plåt, pensla med vattnet och låt svalna innan den delas i tre delar som en tårtbotten. Kantskär gärna innan den fylls.

Fyllning 1
Ett paket Philadelphiaost
En skvätt naturell yoghurt
1/2 rökt renhjärta (eller renstek av påläggstyp), finhackad
Riven pepparrot
Finhackad persilja
(hackade konserverade mandariner)

Fyllning 2
2 dl creme fraiche
2 stora skedar majonnäs
Finhackad skinka
Finhackad äpple
Finhackad konserverad ananas

Dekorationsförslag
1 dl creme fraiche
1 msk majonnäs
Italiensk salladskrydda

Kruksallad
Skivad ost
Rökt skinka
Konserverade mandariner
Cocktailtomater
Gurka
Vindruvor

Kladdigaste kladdkakan med dulce de leche och Nutella

image

Denna kladdkaka kom till häromdagen när jag hade slut på socker och fick använda vit sirap istället. Jag var dessutom sugen både på karamelliserad mjölk (dulce de leche) och Nutella. En kaloribomb vill jag lova, en alldeles underbar sådan!

Använder du socker får den annan konsistens och gräddningstid.

image

1 Kladdkaka
2 ägg
2 dl vit sirap
1/2 dl kakao
2 rågade matskedar Nutella
1.5 dl mjöl
100 g smält smör
1 burk sötad kondenserad mjölk

Tag av etiketten från burken och koka den i ca 2.5 timmar. Sen till att det inte kokar torrt, explosionsrisk! Låt svalna. Eller så köper du en burk med karamelliserad, kondenserad mjölk som redan är kokt.

Värm ugnen till 175 grader.

Smörj och bröa en form, tex springform. Jag hade engångspajform på 23 cm.

Blanda ihop alltsammans utom kolan, smöret sist.

Häll smeten i formen, klicka över kolan. Grädda i ca 40 (!) minuter, den kommer att vara dallrig. Ställ svalt, gärna till nästa dag, innan den serveras med en klick grädde.

image

Ogräddad kaka

Legobord

image

När sonen fyllde år gjorde vi ett legobord att stå och leka vid. Vi använde oss av ett Lack-bord från IKEA och fyra stora legoplattor. Fäste dem enkelt med dubbelhäftande tejp. Snabbt och smart DIY-tips till barnen 🙂

Bacon Jalapeno Ostboll och Pizzasnurror av smördeg

image

En del av vår lilla plockbuffé var denna härliga och kryddstarka ostbollen som jag hittade receptet till på Pinterest. Jag har översatt det från engelska och märkte att det inte var så supernoga med måtten 🙂

1 pkt bacon
1 vitlöksklyfta
2 jalapeno
2 msk persilja
1/4 tsk spiskummin
0.6 dl rostade pekannöter
1 tsk limejuice
0.5 tsk worcestershiresås
60 g cheddar
225 g philadelphiaost rumsvarm

Stek bacon och hacka. Hacka och rosta nötter. Finhacka jalapenos.

Lägg hälften av nötter, bacon och jalapeno på en tallrik att rulla bollen i.

Resten rörs ihop, rulla i ”strösslet” och plasta in bollen. Kyl minst en timme innan servering.

Njut med salta kex!

image

Pizzasbullar är enkelt och kul för barnen att göra. Vi fick över ost när vi gjorde ostbollen och gjorde dessa med färdig smördeg, enklare blir det inte!

1 ark smördeg
Chilisås
Riven ost
Skinka
Örtkryddor

Bred på, snurra ihop och grädda i 225 grader varmluft i ca 10 min. Mumsigt!