Friterad banan

image

En klassiker från kinarestaurangen men som är enkel att göra själv. Jag har inget socker i frityrsmeten, det kan man ha om man vill men vi tycker det blir tillräckligt sött med glass och sirap till.

Friterad banan
(4 personer)

2-4 ekologiska bananer
Lönnsirap
Vaniljglass

2 dl mjöl
1 msk bakpulver
2 dl iskallt kolsyrat vatten

Gör såhär:

Värm olja till 180-190 grader i fritös/gryta.

Skala och dela bananer på mitten och sedan längden.

Rör ihop frityrsmeten, doppa bananerna däri och släpp försiktigt ner i oljan. Fritera i ca 3 min, tills de fått fin färg.

Servera omedelbums med vaniljglass och lönnsirap.

Hamburgerbröd – bästa receptet!

image

Jag har alltid hävdat att det inte går att baka helt perfekta hamburgerbröd hemma. Det jag smakat och de recept jag läst/provat blir mer vanliga frallor. Men nu har jag ändrat mig! Kommer aldrig (om jag inte blir lat såklart reserverar mig för det) köpa färdiga hamburgerbröd igen! Dessa blev otroligt fluffiga och utsökta. Men jag rekommenderar att man håller bättre koll på gräddningstiden än vad jag gjorde, det är snyggare om de är ljusare.

Du kan minska på smöret om du vill. Men om man är beredd att äta köpta bröd med tillsatser bör man inte vara rädd för naturliga ingredienser tycker jag 😉 Använd bara manitoba cream om du vill.

8 stora hamburgerbröd
25 g jäst
30 g smör
2.5 dl mjölk
0.5 tsk salt
1.5 dl rågsikt
4 dl manitoba cream

Ägg/mjölk till pensling
Sesamfrön (jag använde svarta)

Gör såhär
Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader. Häll vätskan över den smulade jästen, tillsätt salt och mjöl (jag brukar ta lite åt gången). Knåda väldigt ordentligt! Ca 10 min med maskin eller 15 för hand. Det är helt avgörande för resultatet. Degen är ganska så kladdig, ska vara det.

Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

Häll ut på mjölad bänk och dela degen i 10 bitar. Forma med mycket lätt hand till runda bullar som plattas till lite. Viktigt att bearbeta degen så lite dom möjligt!

Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa i ca 30 min. Pensla med ägg/mjölk och strö över sesamfrön. Grädda i knappt 10 min. NJUT!

image

image

Bröd bakat i gjutjärnsgryta

image

Nu har jag stiftat bekantskap med bröd bakat i gjutjärnsgryta, mycket angenämt må jag säga! Det är enkelt att baka, blir gott med en helt underbar skorpa! Jag var tveksam till ett recept helt utan sötning eller fett men det visade sig gå hur bra som helst! Hela familjen tyckte om detta bröd. Jag är särskilt förtjust i den lilla mängden jäst som används.

Receptet är hämtat från tidningenhembakat.se

image

1 grytbröd

25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
3 dl mjölk, fingervarmt
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
6 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

3. Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen.

4. Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20–25 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.

Smördegsinbakad kycklingröra

image

Hade färdiggrillad kyckling sen dagen innan i kylen men dåligt med fantasi. Men det är just när man inte vet vad man ska göra och får kombinera ihop något av det man har hemma som det kan bli riktigt smaskigt! Detta är jättegott, men det hade varit ännu godare med en stor sallad till, tyvärr låg det bara gurka i kylen!

Otroligt smakrik!

Receptet är på ett ungefär, smaka av hur mycket oliver tex som ni vill ha. Jag tog det som fanns kvar helt enkelt 😉

Innehåll
1 pkt smördeg
1/3 kyckling i små bitar
1 fetaost, smulad
1 burk creme fraiche
Purjo, finhackad
Oliver
Soltorkade tomater
Inlagd vitlök
Dijonsenap
Persilja
Salt (ev) & peppar

Jag mixade oliver, soltorkade tomater och vitlöken och blandade ihop alltsammans i en bunke.

image

Lade på smördegen

image

Vek ihop och penslade med äggula då jag hade det i kylen.

image

Körde i ugnen ca 20 min på 225 grader.

Gahkku, samiskt tunnbröd, till FN-dagen.

image

Även om vårt familjerecept är hemligt vill jag slå ett slag för det samiska tunnbrödet!  Det finns flera recept på nätet, tex detta.

Jag gräddar det i stekpanna, i brist på stekhäll tex som skulle vara fint att ha 😀

Just denna laddning gjorde jag till barnens förskola då de firar FN-dagen imorgon. Hoppas barnen uppskattar brödet! Mina egna barn blev väldigt glada över att få nybakt till mellis 🙂