Rimbobullar

image

Bakade dessa härliga bullar idag! Perfekta att baka med otåliga barn eftersom man jäser dem på slutet och därmed bakar ut dem på en gång utan avbrott 🙂

Ni kan nog själva räkna ut att dessa smörstinna läckerbitar smakar alldeles ljuvligt!

Receptet är från Icakuriren.

Fyllning
75 g rumsvarmt smör
1.5 msk socker
1.5 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel

Bullarna
25 g jäst (gärna röd)
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör
1 msk socker
Ca 360 g / 6 dl mjöl

Pensling
1 ägg
Pärlsocker

Börja med att röra ihop fyllningen.

Lös jästen i mjölken och klicka i smör och socker. Sikta i mjölet. Knåda till smidig deg. Jag använder min KitchenAid.

Kavla ut den till en stor platta, 3-4 mm tjock. Sporra ut 8 cm stora kvadrater. Samla ihop resterna som blivit över när du sporrat och upprepa proceduren. Lägg på en liten klick fyllning. Nyp ihop hörnen så fyllningen omsluts. Lägg i formar och jäs 2 timmar under duk.

Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 7 min på 225 grader.

image

Elida sporrar!

Prasselleksak till baby

image

Denna leksak sydde jag till vår gosse när han var bebis. Det är återbruk av en gammal top, påse från ett flingpaket och blandade band. Man kan tex ta band som man klippt loss från nya kläder eller tvättråd. Jag använde band från mina gömmor.

Bara att nåla ihop räta mot räta med en del plast. Fäst band här och där. Sy och klipp av en bit av hörnen, vänd, sy ihop hålet. Sy ev en till söm lite längre in så banden verkligen sitter på plats när bebis leker med dem.

Rice krispies pavlova på mitt vis

image

Igår fyllde jag år och jag älskar marängtårtor/bakelser. Sällan jag gör en eftersom jag tycker det är så roligt att göra mer arbetade tårtor i sockerpasta etc men nu blev det äntligen av! Den var underbar!

Den består av denna sega marängbotten toppad med vit chokladmousse med smak av lime, rikligt med hallon (är de köpta frysta så ska de kokas nån minut för att undvika att bli magsjuk, jag har plockat mina själv) och därefter ett lager vispad grädde (ca 2 dl). Jag garnerade med björnbär och en hackad dubbeldaim. De osötade bären var en perfekt brytning till det söta!

En liten tårta (ca 8 bitar)
2 äggvitor
1.5 dl socker
1.5 dl rice krispies

Värm ugnen till 125 grader

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt lite socker i taget och fortsätt vispa en stund. Vänd ner rice krispies och spritsa ut en rund botten.

Grädda längst ner i ugnen i en timme. Låt gärna stå på eftervärme några timmar.

Vit chokladmousse med lime
2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
2 lime, det rivna skalet och saften från den ena

Vispa grädden och smält chokladen. Rör ner limeskal och -juice i chokladen och vänd ner blandningen i grädden. Chokladen ska inte vara för varm, då skär sig moussen. Är den för kall blir moussen klumpig och inte slät.

Vinbärssaft – sommar på flaska!

image

Bärbuskarna dignar av vinbär och en del har jag kokat saft av. På bilden är det av röda men har även gjort på svarta vilket jag tycker är godast. Av de svarta har jag också gjort gelé.

Att koka saft är busenkelt! Särskilt om man har en saftmaja. Då är det bara att skölja bären (de kan vara i klasar) och lägga i majan med socker innan man kokar i ca en timme. Häll upp på rena och varma flaskor. Jag använder aldrig konserveringsmedel utan fryser ner om den riskerar att bli dålig.

image

Jag använder 150 g socker per kilo vinbär men prova dig fram, det är olika hur sura bären är samt att man har olika smak 🙂

image

Svartvinbärssaft

Omelett med nyskördade grönsaker

image

En krämig omelett gjord på ägg och creme fraiche toppad med räkor samt fräst krispig fänkål och sockerärtor stod på vår lunchmeny. Enkelt och otroligt gott! Har aldrig gjort en så god omelett tidigare och det beror helt på de nyskördade grönsakerna från min syster Fru Magda 🙂