Drömtårta med bubbelgumrosa chokladkräm

image

Mitt i hettan blev vi (jag och treåringen) baksugna! Vi har mycket ägg hemma och snabbt skulle det gå – rulltårta passar perfekt! Detta är den klassiska drömtårtan från ”Sju sorters kakor” men med en annan (i mitt tycke mycket godare) fyllning.

Drömtårta
3 ägg
1.5 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Värm ugnen till 250 grader.

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten samtidigt som du rör till en slät smet. Häll ut i en långpanna med bakplåtspapper och grädda i ca 5 min. Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper och lossa pappret som kakan gräddats på. Är det svårt att lossa kan du pensla med kallt vatten först. Låt svalna innan du breder på fyllningen och rullar ihop kakan. Rulltårtan ska stå kallt ett tag innan den skärs upp.

Vit chokladkräm

110 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
90 g vit choklad
100 g Philadelphiaost

Smält chokladen och låt svalna.  Vispa smör och flor- samt vaniljsocker med elvisp ett par minuter. Vispa ner chokladen och därefter philadelphiaosten. (Färga ev med pastafärg)

Banankaketårta, stug-surprise!

image

Vi skulle baka en banankaka men hade ingen springform i stugan och fick ta en liten långpanna ist. Kakan blev så tunn att jag bestämde mig för att dela på den och använda som tårtbottnar. Till fyllning fick det bli vad som fanns att tillgå – grädde och marsankräm (=glasscreme). Toppade kakan med grädde och massor av nyplockade blåbär.

Bortsett från den lilla detaljen att jag inte riktigt tål bananer så blev den hellyckad 🙂

En banankaka
4 riktigt mogna bananer
3 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 dl mjöl
1 dl mjölk
100 g smält smör

Värm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa en springform. Mosa bananerna, enklast med elvisp. Blanda de torra ingredienserna i en skål (du måste inte blanda med all mjöl). Vispa ägg och socker mycket pösigt, rör ner bananer, de torra ingredienserna och det avsvalnade smöret samt mjölken. Jag brukar ha i lite av vätskan omväxlande med mjölblandningen så klumpar det sig inte.

Grädda mitt i ugnen i ca 45 min.

Blueberry lime cupcakes

image

Vi börjar få slut på kakor i frysen och det är inte önskvärt i picknicktider som dessa! När barnen somnat slängde jag därför ihop dessa godingar då jag även fick användning för en del av fjolårets frysta blåbär. Jag kommer frosta en del av dessa med denna frosting.

12 st normalstora cupcakes

100 g rumsvarmt smör
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2.5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1.5 dl mjölk
Rivet skal av en lime
200 g frysta blåbär

Vispa smör, socker och rivet lineskal poröst, tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa en stund. Rör ner de torra ingredienserna som du blandat ihop i förväg men spara ca 1 msk som blandas med blåbären så att de inte sjunker till botten. Tillsätt mjölken och vänd ner blåbären. Fördela i 12 normalstora formar och grädda läbgst ner i 175 grader varmluft i ca 15 min.

Key lime pie

image

Bjöd på middag (pulled pork och kryddiga korvar med tillbehör) i helgen då vi hade en sen inflyttningsfest. Till dessert blev det min personliga favorit Key lime pie. Receptet är Roy Fares och jag kan verkligen rekommendera det (har använt Leilas tidigare).

1 stor paj eller 8 små

Pajskal

100 g smör
14 digestivekex
2 msk strösocker

Fyllning

1 burk sötad kondenserad mjölk
1 ,25 dl pressad limesaft (= 4-5 limefrukter) + skal från 2 limefrukter
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
2 ägg

Tillbehör/garnering

2-3 dl vispgrädde
Ev limeskivor

Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (jag kör varmluft). Smält smöret. Mixa kexen väl i en matberedare och blanda med sockret i en bunke. Tillsätt smöret och blanda ordentligt. Fodra 1 stor eller 8 pajformar med löstagbara kanter, 7 cm i diameter, med blandningen. Grädda i ugnen i 8 minuter. Låt pajskalen svalna helt.

Limefyllning: Blanda kondenserad mjölk, limesaft, limeskal och vaniljsocker med en slickepott i en bunke. Vänd ner äggulorna och sedan äggen. Rör försiktigt ihop till en slät blandning. Låt stå och dra i 15 minuter, sila av limeskalen och häll fyllningen på pajskalet. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills ytan har fått en anings lite färg. Låt svalna helt och toppa med mjukvispad grädde samt ev limeskivor.