Frasiga piroger med krämig baconfyllning

image

Det har blivit mycket picknick för oss på sistone och jag fick lite svårt att komma på vad jag skulle fixa till gårdagens. Men efter lite googlande kom jag fram till att göra piroger! Fyllningen bestämdes av vad vi hade i kylen 🙂

Dessa åt vi efter att jag sprungit Blodomloppet och de smakade riktigt gott! Barnen provsmakade dem som nygjorda och älskade dem 🙂 Ingen smalmat dock men det behövdes lite extra energi så det gjorde ingenting 😉

Pirogdeg utan jäst
200 g kallt smör
5 dl vetemjöl
En nypa salt
1 ägg
0.5 dl iskallt vatten

(Plus 1 ägg till pensling)

Enklast är att snabbt mixa ihop alltsammans med matberedare. Bara precis så det blandar sig och sedan forma till en deg. Låt vila inplastad i kylen i minst en halvtimme.

Fyllningen
200 g Philadelphiaost
0.5 burk creme fraiche
2 pkt bacon
Finhackad persilja
Italiensk salladskrydda
Peppar
Vitlök
Lökpulver

Hacka och stek bacon, låt svalna lite. Blanda övriga ingredienser i en skål och rör ner baconet.

Detta är bara ett förslag, krydda helt efter tycke och smak 🙂

Gör såhär
Värm ugnen till 225 grader.

Kavla ut degen och ta ut rundlar. Lägg på en klick fyllning, vik ihop pirogen och förslut ordentligt genom att trycka ihop kanten med en gaffel. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 10-20 min beroende på storlek.

Hur många det blir beror på hur stora man gör men detta räcker till ungefär fyra portioner.

Rabarberlemonad

image

Idag gjorde jag en sats läskande rabarberlemonad. Den ska inte spädas och är inte lika hållbar som saft men utsökt en varm dag! Verkligen busenkel att göra 🙂 Älskar den läckra färgen!

Rabarberlemonad

500 g rabarber
2.5 dl socker
3 l vatten

Skär rabarberstjälkarna i mindre bitar och lägg i en stor gryta tillsammans med sockret och vattnet. Sjud under i ca 10 min och dra från värmen. Låt stå en kvart innan du silar upp saften. Den håller ett par dagar i kylen men går utmärkt att frysa. Servera med massor av is.

Jordgubbsmousse

image

En len och fräsch dessert som perfekt en varm dag. Kanske som avslutning på en god grillmiddag? Så avnjöt vi dessa 🙂

Är ni lite mer sockersugna kan ni söta mer (jag har sett recept med tredubbel mängd florsocker) men vi tycker detta blev perfekt!

Jordgubbsmousse (4 stora port)
300 g färska jordgubbar
50 g florsocker
2.5 dl vispgrädde
2.5 gelatinblad

Rensa jordgubbarna och mixa dem med florsockret. Vispa grädden. Blötlägg gelatinet i 5 min och smält det försiktigt i en del av jordgubbspurén. Rör ner i resterande puré och blanda försiktigt med grädden. Häll upp i fyra glas/dessertskålar och kyl i minst två timmar.

Snabba pizzabullar

image

Idag ska barnen och jag ut och leka med vänner samt ha picknick. Pizzabullar är perfekt picknickmat för barnen, enkla att laga, förvara och äta. Goda är de dessutom!

Till ca 17 st stora bullar
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl olivolja

Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner olja samt mjölk. Rör ihop till en deg och kavla ut den på mjölad bänk.

Toppa med dina pizzafavoriter. Vi fuskade med chilisås och toppade med skinka, majs, oregano och lite riven ost.

Rulla ihop på längden till en rulle och dela i ca 17 delar. Lägg i bullformar och toppa med lite ost.

Grädda i 225 grader tills de fått fin färg, ca 10 min.

image

Lätt för barnen att hjälpa till! 🙂

Gahkku, samiskt tunnbröd.

image

Idag har jag – till mina barns stora glädje – bakat traditionellt, samiskt tunnbröd. Men det fick gräddas i panna i mitt kök i Dalarna, inte lika traditionsenligt men det fungerar finfint det också 🙂

image

Kavling pågår

Eftersom varje familj har sitt eget recept är det inget man vanligtvis sprider omkring sig, mitt har bakats i generationer. Men blir ni sugna att testa så är detta ett helt ok recept:

http://friluftsmat.outdrr.com/gahkku-glodkaka/