Glad valborg! Suovas med potatissallad :)

image

Grillvädret lyste (?!) med sin frånvaro och jag hade därför planerat denna middag: Rökt renkött i skivor (rostbiff), ranch-potatissallad, baconlindad och ostfylld portabello samt grönsaker och barnvänligt bubbel. Helt otroligt gott!

image

Jag var lite tveksam till att använda dipp till potatissalladen men det visade sig vara ett otroligt enkelt sätt att få god smak på den, testa du också!

Potatissallad
Knappt 1 kg god, fast potatis
2 dl creme fraiche
2 dl gräddfil
En påse ranch-dipp
Gräslök
Ev rödlök

Koka potatisen, dela i mindre bitar och blanda med övriga ingredienser.

image

Idag blev den ugnsgrillad, nästa gång får vår Weber sköta jobbet!

Baconlindad portabello

1 svamp per port
2 skivor bacon per port
1-2 msk färskost per port

Ta bort foten på svampen och skeda i lite färskost, jag använde philadelphiaost med vitlökssmak. Linda om två baconskivor av god kvalitet. Se till att skarvarna kommer nedåt. Lägg i ugnsfast form och kör in det i ugnen på 225 grader varmluft i ca 10 min.

Sesamfrallor

image

20 st

4 dl vatten
1/2 jäst
3 msk neutral olja
1.5 tsk salt
2 msk sirap
ca 8 dl vetemjöl special
ca 2 dl grovt rågmjöl
ca 1.5 dl havregryn

Ljumma vattnet och lös upp jästen i det. Tillsätt salt, olja och sirap. Ha därefter i mjölen och grynen. Det kan variera lite beroende på hurdant mjöl man använder så ta inte detta som exakta mått utan mer en fingervisning.

Knåda minst 5 min med maskin. Låt jäsa till dubbel storlek (knappt en timme) innan du bakar ut dem och låter dem jäsa ytterligare en halvtimme på plåtar. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön innan gräddning.

Grädda på 250 grader i knappt 10 min. Njut! 🙂

Fru Preschers falska cheesecake

image

Dessert en vanlig måndag! Vi skulle ätit det i helg men var alltför mätta då 😉 Jag komponerade en enkel liten efterrätt med inspiration från cheesecake som är en riktig favorit.

Jag mätte ingenting och det är tjusningen, enkelt ska det vara!

Du behöver

Några kex (jag tog digestive och några chokladkakor jag bakat)
Lemon curd
Jordgubbar i skivor (ca 3 per port)

2 delar vispad grädde (jag använde ca 2 dl till 4 port)
1 del philadelphiaost
1/2 del smält vit choklad

Smält chokladen och låt svalna en stund innan den blandas med philadelphiaosten. Vänd ner i den vispade grädden.

Fördela kaksmulor i glas, klicka ut lite lemon curd och lägg på ett par jordgubbsskivor. Spritsa över moussen och upprepa. Dekorera gärna med färska bär och njut direkt 🙂

Beer can chicken

image

Trädde kycklingen över en ölburk och grillade över indirekt värme på grillen i drygt en timme. Använde oss även av hickoryspån för extra karaktär. Penslade med en rökig glaze vi hade i frysen som jag kokat ihop tidigare.

Till det serverades klyftpotatis och cole slaw. Den vände jag enkelt ihop av riven vitkål, morot, vitlök samt en blandning av turkisk yoghurt och majonnäs. Lite svartpeppar räckte som smaksättning.

Fantastiskt saftigt och gott kött! Coke slaw var perfekt tillbehör. Detta kommer vi göra igen 🙂

Glad Påsk! KitKat-tårta med påsktema.

image

Jag och min lillasyster Cecilia gjorde denna tårta på påskafton 🙂

Citronbottnar som jag färgade i tre orange/gula nyanser (Detta recept använde jag + citron, vänd kakan upp o ner direkt när den tas ur ugnen för perfekt resultat).

Fyllningen var centerfluff, smält 180 g center i 3 dl grädde och vispa när det kylts ner (flera timmar, helst över natten). Spacklade med vispad grädde + lemon curd. Fäste KitKat i grädden runt tårtan och knöt runt ett band för stadga och utseendets skull. Ovanpå strödde vi chokladägg och placerade dit kaninen som jag gjort av sockerpasta.

Blev en härlig avslutning på vår påskmiddag (grillat) och vi satt länge på altanen och njöt av vårvärmen ♥

kitkat2

Foto: Cecilia Alatalo