Snöbollar

image

Eftersom vi är smått besatta av att baka, jag och dottern, så gjorde vi dessa godingar igår. Håller länge i kylen men kan även frysas. Gott och kul alternativ till de klassiska chokladbollarna.

Snöbollar

30 st rejäla

200 g smör (rumstempererat)
3 dl florsocker
5 1/2 dl havregryn
90 g marsanpulver (ett paket kallrörda varianten)
2 msk kallt vatten
185 g vit choklad (jag gillar Marabous)
Kokosflingor

Jag brukar värma smöret försiktigt i micron eftersom jag aldrig är så bra på att förbereda mig 😉 Sen vispar jag ihop det med florsockret (använder degkrokarna på elvispen) innan jag tillsätter övriga ingredienser och kör ihop alltsammans.

Rullar därefter till ganska stora bollar och låter dem stå i kylen en halvtimme eller så (frys funkar oxå) innan de doppas i vit choklad och rullas i kokos. Jag använder två små och mycket vassa gafflar till detta. Om du vill kan du hoppa chokladen (vem skulle vilja det?!) och rulla dem i kokos direkt innan du kyler dem.

Piroger med smak av taco

image

Igår gjorde jag piroger med tacofyllning vilket verkligen gick hem hos hela familjen! Hjalmar har inte ätit det förut men han älskade det så det får bli piroger igen framöver 🙂

Degen

25 g jäst
2,5 dl mjölk
25 g smör
6 dl mjöl
1 tsk salt
Ägg till pensling

Smält smöret och häll på mjölken, när det är ca 37 grader häller du det i en bunke med de andra ingredienserna och låter maskinen knåda i ca 5 min. Jäs minst 40 min.

Kavla ut till tunna rundlar, lägg på fyllning på ena sidan och vik över den andra så de blir som halvmånar. Tryck med gaffel efter kanten så de försluts. Låt jäsa ca 10 min och pensla med ägg innan de gräddas i 225 grader i ca 10 min.

Fyllning

400 g köttfärs
1 ask tärnad bacon
Ett par msk tacokrydda
100 g philadelphiaost (en halv ask)
1/2 dl vatten

Stek köttfärs o tillsätt bacon som får stekas med ett par min. Krydda efter smak, har du i mer krydda sp tillsätt extra vatten bara. Låt philadelphiaosten och vattnet puttra in. Låt gärna svalna lite innan du fyller dina piroger.

Servera med grönsallad eller tacotillbehör 🙂

Manitoba cream – Brödbak idag!

image

image

image

Idag har jag äntligen testat att baka på det sk bagarmjölet. Det ger riktigt luftiga, härliga bröd! Det behöver bearbetas ordentligt i maskin för att komma till sin fulla rätt.

Jag och brödrecept, bakar jämt på fri hand men ungefär såhär:

5 dl vatten
1/2 pkt jäst
1 dl rapsolja
En nypa salt
Ett par msk sirap
Ca 12 dl mjöl

Ljumma vattnet och häll i alla ingredienser i bunken, vänta lite med saltet.

Bearbeta ca 10 min i maskin (tillsätt saltet mot slutet) innan det jäser till dubbla storleken (ca en timme). Forma till frallor och låt dem jäsa en kvart ungefär innan de skjutsas in i 250 gradig ugn. Sänk till 225 grader och grädda tills de fått fin färg (knappt 10 min).

Låt svalna på galler under bakduk. Frys in det som inte ska ätas samma dag.

Sockerpasta / sugar paste

image

Jag föredrar att göra egen SP då det blir billigare och är helt utan konstigheter bortsett från om man smaksätter/färgar in den vilket är valfritt 🙂 Ingredienserna finns på vanlig mataffär och det är enkelt! Observera att detta recept är fritt från glycerin vilket enligt min mening är helt onödigt att tillsätta.

Till en stor tårta + dekor

1 msk gelatinpulver
60 g kallt vatten (0,6 dl)
175 g vit sirap (1,25 dl)
2 msk rapsolja (eller annan neutral olja)
800-900 g florsocker
½ tsk vanilj/citronessens tex + ev färg 

Blanda gelatinet med det kalla vattnet och låt det stå tills blandningen stelnat.

Värm gelatinet i vattenbad tills det smälter och tillsätt därefter sirapen, blanda väl. Rör ner oljan och ta bort från värmen innan du har i vaniljessensen och ev färg.

Låt det svalna litegrann innan du början blanda ner florsockret. Tag lite i taget och blanda ordentligt. Smeten ska vara kladdig eftersom den stelnar senare, blir den för kladdig tillsätter du mer florsocker efteråt. Jag använder min assistent med degkrok till detta, väldigt smidigt! 

Plasta in ordentligt innan du förvarar degen i lufttät burk. Jag brukar använda plastfolie, plastpåse och burk. Degen ska stå minst ett dygn innan den används och hållbarheten är vääldigt lång! 

image