Godispåse i cellofan

godis

Jag älskar att göra dessa godispåsar, är så enkelt och gulligt! Fyll bara en cellofanpåse i valfri form med nåt smaskigt, förslut den och fäst ett dubbelvikt kort med häftapparat tex. Jag dekorerade enkelt med stickers och naivistisk text. Denna fick min man när vi firade 11 år tillsammans <3

Laminera med strykjärn – Babyalbum

bok1 bok2 laminera

När vår son Hjalmar fyllde 1 år gjorde jag ett litet album med bilder från hans första år. För att han ska kunna bläddra i det själv laminerade jag sidorna så att fotona skyddas. Nu har jag ingen lamineringsmaskin men hade hört talas om att det funkar lika bra med ett strykjärn och det gör det faktiskt (nästan). Täck lamineringsfickan med en tygbit och stryk tills det smält ihop, men var försiktig så att det inte blir för hett och fotona blir förstörda (vilket jag lyckades göra med ett foto).

När jag laminerat bilderna band jag ihop dem med min spiralbindare, en Bind It All. Fram- och baksidan består av mönsterpapper och glittriga bokstavsstickers från Panduro.

Regnbågstårta

kaka2kaka1DSC_0921

 

 

Igår fyllde Hjalmar 1 år! Det firade vi bland annat med denna regnbågstårta. Jag använde mig av receptet Tårtbotten lika delar när jag bakade de sex bottnarna. Jag använde mig av engångsformar (18 cm) och gjorde på 5 st ägg och 2 tsk bakpulver. Jag smaksatte med lite citronessens.

Först gjorde jag smeten enligt receptet och fördelade därefter den i sex skålar. Jag vägde smeten för att få lika mycket i varje skål. Därefter färgade jag in smeten i sex olika färger med hjälp av geléfärg. Jag använder aldrig karamellfärg när jag bakar eller gör tårtdekorationer eftersom den är så blöt. Jag tycker geléfärger är toppen och dem kan man beställa från många olika butiker på nätet. Jag har också pulverfärger, men det är inte aktuellt för detta ändamålet 😉 Jag brukar använda tandpetare för att droppa i färgen, ta bara lite i taget tills du är nöjd.

När smeten var klar fördelade jag den i de smorda pajformarna. Jag ville inte grädda dem på varmluft då de får för mycket färg (i alla fall i min ugn) utan gräddade i omgångar istället. 175 grader i knapp 20 minuter, känn efter att de är genomgräddade.

Eftersom jag gjorde dem i god tid plastade jag in dem och frös ner dem fram tills dan innan kalaset då jag fyllde tårtan. Jag rekommenderar verkligen att man alltid fyller tårtan minst ett dygn innan den ska ätas så den får stå till sig och bli god! Plasta in ordentligt, främst runt sidorna så den inte säckar ihop och får snygg form. Var försiktig när du drar plasten över tårtan då det är lätt att du drar ner den och gör den sned.

Jag brukar i stort sett alltid täcka mina tårtor med sockerpasta men den här gången ville jag spritsa. Jäklar vad svårt det var när man är ovan! Men övning ger färdighet sägs det 😉

Fyllningen bestod av vit chokladfluff (180 g vit choklad till 3 dl grädde) och jag täckte med ett godisfluff med jordgubbssmak (ca 60 g till 3 dl grädde). Detta fluff färgade jag lätt rosa. Den enda dekoren blev vimplarna med hans namn som jag gjorde i papper, namnet stansade jag ut med min QuickKutz (handstans) och alfabetet Sophisticated.

Tårtan uppskattades både av gäster och födelsedagsbarnet! 😀

Fluff som tårtfyllning

DSC_0779

Fluff har kommit att bli omåttligt populärt som tårtfyllning och är något jag själv använder mig av allt som oftast när jag fyller mina tårtor. Fluff är väldigt gott att kombinera med en bärmousse, jag gör ofta en hallonmousse till chokladfluffen. Fluff passar även utmärkt till cupcake-frosting! Jag tycker också om att bjuda på fluff som ett alternativ till chokladmousse.

Ett lager i en normalstor eller två lager i en liten tårta

3 dl grädde

180 g choklad / 80-100 g godis

Hetta upp grädden men låt den inte koka för då går den inte att vispa sen! Dela chokladen/godiset i småbitar, smält i grädden under omrörning. Gelégodis kan med fördel smältas i micron ett par sekunder, men inte för länge då det blir alldeles som klister. Låt blandningen kylas av ordentligt, gärna över natten men ett par timmar på en kall altan brukar också räcka. Om den inte är helt kall går den inte att vispa. Skulle fluffet bli för styvt kan du spä ut med lite ovispad grädde.

Förslag (har ej testat alla personligen):

Dumle (min favorit!)

Daim (hackas)

Polly

Geisha

Toblerone

Riesen

After eight

Nougat

Vit choklad

Japp

Plopp

Kinderägg

”Vanlig” choklad i alla dess smaker (typ Marabous)

 

Ahgrens bilar

Nappar (även sura!)

Zoo-godis

Skumtomtar

Skumbananer

Skumsvampar

Geléhallon

Polkagrisar

 

Vilken är din favorit? 🙂

 

Whoopies!

whoopies

Inför Hjalmars födelsedag har jag bakat whoopies, just dessa är chokladwhoopies fyllda med passionsfruktsfluff.

 

Chokladwhoopies

50 g rumsvarmt smör

½ dl neutral olja (jag använder raps)

1 1/4 dl strösocker

1 rumsvarmt ägg

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

1/2 dl mjölk

1/2 dl kakao

1/2 tsk äkta vaniljpulver (jag fuskar ibland med vaniljessens)

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, olja och socker. Knäck i ägget och vispa till en fluffig smet. Rör ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Tillsätt mjölken och rör bara såpass att smeten går ihop. Spritsa ut runda kakor lika stora som femkronor, inte för tätt. Grädda långt ner i ugnen i ca 12 min.

 

 

Vit passionsfluff

2 dl grädde

200 g vit choklad

2 passionsfrukter

Smält chokladen i den heta, men ej kokande, grädden. Rör ner fruktköttet och låt svalna (gärna över natten) innan den vispas upp och spritsas på kakorna.