Godiskälkar till ”fröknarna” på förskolan

image

image

Vi har drabbats av pysseljävulen 😉 Igår gjorde vi även dessa små kälkar av godis till barnens pedagoger. De är helt fantastiska och förtjänar all extra uppmuntran de kan få! En liten julgåva bara, men rolig för barnen att göra och ge bort 🙂

image

Började med att limma fast polkariskäppar på chokladkakor.

image

Byggde på med fler chokladbitar, totalt 4 lager. KitKat, Japp, Daim och Twix valde vi till dessa. Fäste med lim mellan varje lager.

image

Fäste ett band runtom och fäste en rosett på toppen. Klart!

Luftigt rostbröd (formfranska)

image

Efter en lång jul är allt bröd uppätet! Dessutom fick maken en brödrost i julklapp vilket hela familjen åtnjuter. Därför var valet mycket enkelt när vi skulle baka bröd idag 🙂 Då jag använde mig av bla manitoba cream blev brödet extra fluffigt! Välgräddad skorpa, precis som jag vill ha det! Vill du ha ett ljusare bröd är det bara att täcka över med folie på slutet.

Jag bakar alltid på känn men receptet nedan stämmer ganska så bra. Att baka bröd ska vara okomplicerat. Blanda mjölsorter (idag använde jag några dl rågmjöl och resten manitoba cream) och använd valfri sötning (du kan minska lite på den om du vill). Använd inte för mycket jäst utan jäs ordentligt istället, då får du garanterat ett gott bröd som inte smakar jäst vilket de jäststinna och snabbakade bröden gör.

Knåda riktigt ordentligt innan första jäsningen, men så lite som möjligt efter den. Idag när jag använde manitoba cream kavlade jag inte ut degen utan formade den bara lätt till två limpor som jag lade i formarna.

Två formframskor
1/2 jäst
6 dl vätska, tex mjölk och vatten blandat
En nypa salt
2-3 msk sirap
1/2 dl neutral olja
12-15 dl mjöl, blanda gärna.

Rör ut jästen i fingervarm degvätska, tillsätt salt, olja och sirap. Ha i mjöl men inte allt på en gång. Knåda riktigt ordentligt. Degen ska släppa kanterna men inte vara helt fast för då blir bröden torra. Låt jäsa till dubbel storlek (ca 40 min). Dela degen i två delar och kavla ut innan de rullas ihop och läggs i smorda formar. Jäs ca 30 min till. Värm ugnen till 225 grader men sänk till 200 när bröden satts in. Grädda längst ner i ca 30 min.

Stjälp upp brödet och låt svalna på galler under bakduk. Frys in det ni inte äter samma dag eller till frukost nästa morgon.

image

Nygräddade brödet

Plankstek med entrecote

image

Igår köpte vi oss äntligen plankor så att vi kan njuta av klassikern vi också! Våra plankor bestod av:

Entrecote
Fast potatismos med gräddmjölk, smör, riven ost, salt och svartpeppar
Tomater med riven ost och örtkryddor
Färska bönor inlindade i bacon
Bearnaisesås

Kött och bönknyten bryns. Moset spritsa på plankorna – akta rännan så vätska från köttet kan rinna till den lilla gropen. Lägg på tomaterna och köttet. Gratinera på 225 grader grillvärme i ca 10 min. Lägg på bönorna på slutet. Serveras med bearnaisesås och ett glas god dryck! 😀

Legobord

image

När sonen fyllde år gjorde vi ett legobord att stå och leka vid. Vi använde oss av ett Lack-bord från IKEA och fyra stora legoplattor. Fäste dem enkelt med dubbelhäftande tejp. Snabbt och smart DIY-tips till barnen 🙂

Gahkku, samiskt tunnbröd, till FN-dagen.

image

Även om vårt familjerecept är hemligt vill jag slå ett slag för det samiska tunnbrödet!  Det finns flera recept på nätet, tex detta.

Jag gräddar det i stekpanna, i brist på stekhäll tex som skulle vara fint att ha 😀

Just denna laddning gjorde jag till barnens förskola då de firar FN-dagen imorgon. Hoppas barnen uppskattar brödet! Mina egna barn blev väldigt glada över att få nybakt till mellis 🙂